Dominika utazás és ökoturizmus

Corvintető  » Szolgáltatás »  Dominika utazás és ökoturizmus
Dominika utazás és ökoturizmus

Dominika egy igazán izgalmas ország a Karib-térségben. Az időjárás szinte egész évben szuper, nem igazán csökken 20 fok alá. Télen 21-28 fok között, nyáron pedig 23-30 fok között ingadozik a hőmérő. Dominika utazás szempontjából kiváló célpont lehet, ha felfedeznénk egy ökoturizmusban meglehetősen erős országot.

Dominikán a turizmus erősen kötődik a helyi közösséghez, ami az egyik legnagyobb pluszjel, amikor a felelős turizmusról van szó. Persze vannak szállodák, ahol alap az all inclusive szolgáltatás, de ugyanúgy találunk rengeteg kisebb helyi szállás szolgáltatót. Továbbá létrehozták a Karib-térség első hosszú távú sétaútját, és három nemzeti parkjuk is van.

Dominika utazás szempontjából ritka tulajdonságokkal rendelkezik a többi karibi úti célhoz képest, ha turizmusról van szó. Nem az a fő célja, hogy minél több pénzt akasszon le az ide látogató turistákról, hanem van egy fergeteges, csodálatra méltó saját identitása az országnak, amit át szeretne adni. Az ide érkező turisták pedig értékelik természeti és kulturális örökségüket. A dominikaiak közösségként nagyon keményen törekednek arra, hogy a felelősségteljes turizmus erős szellemiségét biztosítsák az egész szigeten. Dominika utazás szempontjából érdemes tudni, hogy itt nincsenek nemzetközi szállodaláncok, természetsen ez nem jelenti azt, hogy ne lennének luxusszállodák és nagyon színvonalas ellátás.

Ezen az apró szigeten három nemzeti park is található. Van egy virágzó őslakos lakosság, amely a turizmusban is aktív. Bőven van helyben élelmiszer- és vízkészlet. És itt található a Karib-térség első és legszebb hosszú távú sétaútja. Dominikában a felelős turizmus továbbra is ragyogó példakép marad nemcsak a Karib-térségben, hanem az egész világon. Természetesen mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy Dominika továbbra is egy ökoturisztikai példakép legyen:

1. Támogassuk a helyi gazdaságot – szálljunk meg egy vendégházban, együnk helyi ételeket, vásároljunk dominikai műalkotásokat és kézműves tárgyakat, vagy túrázzunk helyi idegenvezetővel.

2. Figyeljünk oda az állatvilágra – a teknősmegfigyelés például népszerű tevékenység a szigeten, de nagy körültekintéssel kell végezni ezen értékes élőhelyek védelme érdekében.

3. Legyünk körültekintőek programválasztáskor – ha delfin- vagy bálnaleső túrára indulunk, gondosan válasszuk ki és tegyünk fel kérdéseket a szervezőknek a vadon élő állatok védelme iránti elkötelezettségükkel kapcsolatban. Jól ismerniük kell a delfinek és bálnák viselkedését, kellő távolságot kell tartaniuk az állatoktól, nem szabad sem üldözniük őket.

Ha mégsem Dominika lenne az álomvakációnk célpontja, de továbbra is tengerparti desztinációban gondolkodunk, Mexikó utazás tekintetében szintén izgalmas választás lehet. A Maldív szigetek utazás szempontjából nem a legizgalmasabb, sokkal inkább az egyik legnyugtatóbb helyszín. Ha mégsem a tenger a legfontosabb szempont a nyaralásunkhoz, úgy egy aktív városnéző utazás New Yorkba is szuper vakáció lehet New York utazás szempontjából hasonló a legtöbb desztinációhoz, van oltási kötelezettség, viszont nincsen kötelező karantén szabályozás.