A derékfájás leggyakoribb okai és típusai

Corvintető  » Egészség »  A derékfájás leggyakoribb okai és típusai
A derékfájás leggyakoribb okai és típusai

Élete folyamán szinte mindenki találkozik a derékfájás kínzó tüneteivel, aminek számtalan kiváltó oka lehet. Korunk jellegzetessége, hogy problémáinkra első körben az interneten keresünk megoldást. Ezt szolgálja ez az írás is, ami röviden összefoglalja a jellemző okokat és típusokat, de mielőtt belevágnánk kezdjük a legfontosabbal: a derékfájás kivizsgálásához orvoshoz kell menni. A fájdalom csillapítható otthon, de az okok feltárásában szakemberre kell támaszkondi, aki segít megelőzni a derékfájás kiújulását, súlyosbodását.

Elkülönítünk gyulladásos jellegű és mechanikus jellegű fájdalmat. Az első típusba a hagyomány gyulladásos jelek mellett akkor tartozik fájdalmunk, ha mozgásra csillapodik és éjszaka valamint hajnalban erősebb, mint napközben. A mechanikus fájdalom jellegzetessége, hogy mozgásra, terhelésre fokozódik és pihentetésre csillapodik. A három hónapnál rövidebb ideig tartó fájdalmat heveny, akut derékfájásnak, míg az ennél hosszabb ideig jelentkezőt idült, krónikus fájdalom nevezzük. A krónikus derékfájdalom más tünetekkel együtt szokott megjelenni.

A ritkán jelentkező és gyorsan múló fájdalmat gyakran a helytelen testtartás vagy a nem megfelelő alvási pozíció is okozhatja. Számos esetben okolható a fájdalomért izmok, szalagok megnyúlása vagy görcsös állapota. Az okok között találunk fejlődési rendellenességeket is, amik különböző életkorokban alakulhatnak ki vagy éreztetik hatásukat. Az orvosi vizsgálat azért is fontos, mert a derékfájdalom sok betegség kísérő tünete lehet, ebben az esetben a kezelésnek nem a derékre magára kell összpontosítania.

A gerinc elváltozásai, problémái erős és hosszan tartó fájdalmat okozhatnak. Talán a leggyakoribb a gerincsérv, vagy porckorongsérv. A porckorongok a gerinc csigolyái között helyezkednek el és biztosítják a gerincoszlop hajlékonyságát. Ha a porckorongok belső, puhább anyag kitüremkedik sérvről beszélünk. Csonthártyagyulladás is okozhat derékfájdalmat. Ritkán jelentkezik, de kezeletlenül súlyos betegséget okozhat.

Megjegyzendő, hogy a derékfájdalomnak olyan sok kiváltó oka lehet, hogy sokszor nem sikerül konkrétan megállapítani a fő kiváltó problémát. Törekedjünk a testi-lelki egészség elérésére, az úszás, a gyógytorna vagy a masszázs ezekben az esetekben is gyakran nyújt segítséget.